При формиране на кухненския интериор най-големите проблеми са свързани с недостатъци в планирането и недостиг на място. За да се разрешаването подобен проблем ще помогне професионално подбраната кухненска мебел, при това че голямото разнообразие на моделите предоставя такава възможност. Най-важното е още в плана да се помисли за съгласуването на всички предмети и техните размери. Това съществено ще облекчи целия процес, дори монтажа на последния рафт в шкафа.

И така: вие съставихте списък на всички кухненски уреди с размерите. Сега, спрете за момент, и помислете за техническите дреболии, такива като: размерите и разположението на вентилацията, тръбите, кабелите, контактите, гъвкавите връзки и т.н. Нанесете всичко това на плана си, и може смело да отивате в магазина и да избирате. Ако искате да купите всички предмети на интериора отделно, не забравяйте, че дълбочината на битовата техника, като правило е 600 мм, затова предварително проверете всички параметри на необходимите ви неща.

Преобладаващи са високите шкафове за съхраняване на продукти, инвентар. Следва да се каже, че те не трябва да разкъсват работната повърхност и, вследствие на това, да се слагат най-открая на вашето кухненско поле. Ако вие предпочетете вградените фурна-грил, фурна, точно в висок шкаф те ще заемат оптималното място, не нарушавайки еднообразието. Освен това, височината на рафта, където те ще бъдат сложени, ще подберете съобразно с вашите изисквания за удобство. По нататък за обикновенните шкафове. Те са основата на вашето работно пространство, но от тяхната височина зависи степента на умората на ръцете ви след приготвянето на храната, голямото количество шкафчета с плъзгащи механизми ще помогне да намалите до минимум изваждането всеки от интересуващия ви предмет от кухненския интерьор. По такъв начин ви съветваме да си планирате пространствотона шкафовете, че най-често ползваните предмети да се намират в лесни за отваряне шкафове, а предметите които използвате рядко да са в по-далечните шкафове. Окачените шкафове трябва да се намират не по ниско от 450 мм от нивото на работната повърхност, това е необходимо за се свободно вместят на нея всички електроуреди. Височината на стандарнтине шкафове е 600 мм, но може да се изработват и 900 мм. В типовите апартаменти те ще стигнат точно до тавана. Но ако даже след това не на всички предмети може да им намерите място и пространството позволява да се движите нагоре, композицията може да се завърши с още шкафчета нагоре до тавана (затворени или отворени) или корниз с вградени лампички. Ъгловите стенни шкафове имат или отворени рафтове, или сгъваеми вратички, благодарение на които се вижда съдържанието присътващо в шкафовете, което подпомага за по-лесното намиране на необходимите ви предмети.

При монтажа на стандартните мебели може да останат тесни пространства между отделните елементи, или между тях и стената, използвайте ги: вградете на това място тесни рафтове или масичка. Например, подвижната масичка ще увеличи полезната повърхност и ще послужи за сервиране.

Внушително и рескпектно изглеждат мебелите от натурално дърво: дъб, вишна, бук, орех, с работна повърхност от гранит и мрамор.

Ултрасъвременното направление при избора на плотове се смята металните и стъклените покрития. Но те са доста скъпи. От по-евтините покрития се използва: ламинат, фаянс, пластмаса. Всички те са практични, различават се по начина на монтиране и експлоатация. Ламинатът от високите температури се деформира, фаянса след неправилното приземяване на тежката тенджера може да се напука, пластмасата се драска, но за разлика от ламината издържа висока температура и почти не се деформира. Никаква кухня не може да съществува без мълчаливите помощници, такива като мивка, печка и хладилник. Избора на оборудването зависи само от вашите предпочитания. Но когато размера на кухнята е ограничен, техниката и мивката трябва да бъдат компактни.

Мивките имат различна форма и размери. Нашето мнение е, че най-добри са мивките, които имат кръгла форма от неръждаема стомана. И макар, че тя е с по-малък обем, отколкото квадратната, всеки, който поне веднъж е използвал подобна, ще се съгласи, че е по-удобна, и освен това тя изглежда по-естетично.

Удобно е и, когато мивката има помощна ребриста повърхност, на които може да оттича водата от съдовете след измиването им. При това водата не се разтича по плота, а постепенно се оказва в мивката. Съществуват модели, в които мивката е в комплект с сушилнята, но при наличието на съдомиялна, вие може да пропуснете последната. Вместо нея, по-добре изберете мивка с два допълнителни отдела за накисване на приборите и плакнене на вече измитите съдове. Минуса на комбинираните многосекцийни мивки е, че тя заема прекалено много място.

Основния принцип при разположението на мивката е удобството. Тя не трябва да се намира далеч от печката и да се съединява с нея с помощта на работна повърхност. Ако кухнята е малка и сте планирали да разположите всички мебели в един ред, сложете мивката в центъра, а хладилника и печката от двете и страни. В кухните, имащи голям обем, добре ще изглежда мивка, сложена в ъгъла. Възможен е вариант на планиране на кухнята-острова, в този случай, мивката отлично се вписва в центъра на композицията.

Още един необходим детайл на кухненския интериор – печката. Съвременните печки имат същата височина както и мебелите, затова няма да има проблеми с работната повърхност. Ако все пак, печката не се вписва в този параметър, е най-добре да се подбират модели с капак, който лесно затварят горната част на печката при приключването на работата с нея.

Вградените кухненски уреди са по-скъпи, но и са по-удобни. Вие може да използвате, по желание, различни комбинации от техника. Този принцип е получил име „домино“. Основните модули: газови горелки и електрически котлони, фурна. Любителите на готвенето могат да вграждат грил, фритюрник, скара. Работата с вградените модули е практична, защото използвате минимум съдове и място при максимум удоволствие при приготвянето. Аспираторите, което е много важно, също са вградени, те обират дима в хоризонтално, а не в вертикално направление.

Малките хладилници, както и пералнята също може да се монтира по работната повърхност. След като сте погрижили за всички съсвавки на кухнята, като завършек и придайте личен чар, защото външния и вид трябва да отразява чертите на вашата индивидуалност.

Фантазията ви ще подскаже, кои елементи от декора ще бъдат подходящи във вашия интериор, това могат да бъдат цветя, картини, комбинации от фаянс или просто красиви дреболии. Дизайнерите на нашата фирма ще ви помогнат да се ориентирате в безкрайното разнообразие на кухненските мебели и битовата техника. С тяхната помощ вашата кухня ще бъде не само удобна и комфортна, но и ще стане неповторимо отражение на вашата индивидуалност.