Когато се появява детето, във всяко семейство възниква проблем: как да се подреди стаята му? Детската – е спалня, и игрова, и кабинет за сериозни занимания. Това пространство, в което света на еволюцията на целилия космос в негото развитие трябва да се пречупи през призмата на малкия велик човек. То символично е изразено в играчките, игрите, формата на мебелите, в общата цветова гама на стаята.

Тя трябва да бъде безопасна, стабилна, просторна, многофункционална, екологически чиста, лека и мобилна, с една дума, мебел за живот. Вашата цел е да намерите оптималното съотношение цена-качество.

Спалня за новородено
Нека тук има само необходими мебели, преди всичко легълце с колелца. Между другото, оригинален и не по-малко комфортен вариант – уютна люлка или преносимо кошче. Легълцето задължително трябва има специални ограничители, които могат да се свалят. Върху тях може да се закрепят играчки-щипки, дрънкалки.

Поставете легълцето на топло, светло масто, но по-далеч от прозорец или радиатор, за да не стои детето ви на течение. На стената над леглото му не трябва да има картини, килими, рафтове.

Матрак. Отнесете се към покупката на матрака със цялата си сериозност, ако искате, детето да има правилно телосложение. Важно е какъв ще бъде избора ви на пълнеж за матрака: естествени или синтетични материали. Наблюденията показват, че поддръжката на синтетичните е по-лесна и създава по-малко алергични проблеми на децата. Матрака трябва да съответства на размерите на леглото, трябва да бъде сух, равен, чист, не много твърд или мек. При избора трябва да може лесно да се провре ръка между гръбнака и матрака. Ако разстоянието е много голямо – матрака твърд, ако е много-малко – мек. Колкото повече пружини има матрака, толкова е „по-ортопедичен“.

Скрин. Този елемент на мебелите отново намира популярност, просто незаменим в детската! Докато детето е малко, той изпълнява функция на пелнална масичка. След това на него могат да се слагат играчките и други дреболии. Рафчето с хигиеничните средства може да се закачи някъде до мястото за пеленане.

Стените на детската е на-добре да се боядисат в един цвят, но зада не изглеждат скучно, мебелите могат да бъдат изпълнени в различни цветове.

Стаята трябва редовно да се проветрява и да има добро осветление. Идеално съчетание е таванно осветление плюс нощна лампа.

От три до седем
Важен момент при избора на детския интериор е първото му столче за хранене. Добре ще е, ако то бъде здраво и стабилно, с метални краченца. Ъглите трябва да се закръглени, краищата обезопасени. Столчето трябва да бъде безопасно във всички отношения! Някои от фирмите използват евтини лакове, бои, пласмаси, придаващи на изделието добър вид, но съдържащи отровни красители. Купувайте този вид мебели само в сигурни магазини! Ако във стаята му не е голяма, добре е да вземете сгъваеми модели.