Кухнята – е едно от най-важните помещения в дома, където ние пребиваваме достатъно дълъг период от време, затова в кухнята всичко трябва да бъде удобно и рационално. Преди да отидете да купувате кухненската мебел, е необходимо да измерите кухнята си, да начертаете план и да помислите кое къде бихте искали да се намира. Каквато и да е формата и размерите на вашата кухня, при проектирането и, задължително трябва те да се имат впредвид и максимално да се използват.

Стил на кухнята
Стила на кухнята ви може да бъде различен – от класически до модерен. Но колкото е по-експресивен вида на кухнята и колкото е по-авангарден дизайна, толкова повече са шансовете да стане демоде.

Цветова гама
Цветовата гама на кухнята трябва да предразполага към отпускане или, обратно, да оказва стимулиращо въздействие. В кухнята, която постоянно се прегрява, се препоръчва да се използват студени тонове – оттенъци на светло синьото, сивото и зеленото. В тъмни кухни е най-добре да се използват пастелни тонове – лимонен, розов, кремав.

Постарайте се да избегнете наситени тонове, контрастни цветове и сложни рисунки на работните повърхности на масите и малките части на стените.

Корпусен материал
В качеството на корпусен материал за производство на кухни се използват дърво, мултиплекс, МДФ, ДСП и ЛПДЧ.

За производството но мебелите използват повече от 40 видове дървесина. Тя внимателно се суши и се обработва със специални състави за защита от въздействието на външната среда.
Добри са и препоръките и за натиралния материал мултиплекс – залепени един за друг в различни направления няколко слоя различни видове дървесина. Този материал е по-малко чувствителен към водата, от колкото дървените повърхности и не се деформира.

Най-често за изготвянето на кухнята се използват съвременни ДСП, МДФ и други видове плотове. Ако ви позволяват средствата, най-добрия вариант е МДФ, тъй като е най-здрав и е екологично чист материал. Още по-скъпия вариант за кухненските мебели е дървен масив. Той е с 10-25 % по скъп от МДФ.

Последно време все по-голямо разпространение при производството на мебелите придобива металът. На фронталните панели обикновенно се използва по-мек вид метал, по сравнение със стоманата, алуминий с елоксирано покритие. А иноксът придава на кухнята ефектен вид, но и изисква постоянна поддръжка.

Облицовъчни материали
В качеството на облицовъчни материали за производство на кухни, най-често се използва полимери – ламинат и меламин. Те се използват за покриване на ДСП и ДВП. С меламин се покриват повърхности, на които няма де се прилагат големи механични натоварвания, пък ламината е с по-голяма дебелина, по здрав и ще послужи по-дълго време, затова с ламинат покриват дори дървените повърхности.